De pijn van conflicten

Een van de redenen waarom veel mensen een aversie hebben tegen conflicten, is omdat een conflict de potentie heeft om ons en anderen pijn te doen. Het lijkt zelfs onze eerste gedachte te zijn als we vermoeden dat er een conflict op de loer ligt. De mogelijkheid om gekwetst te worden, popt op in ons hoofd en daarbij het idee dat de relatie met de ander eronder kan lijden.
De pijn van conflicten

Het vraagt om zelfbewustzijn, moed en de wens om een authentieke connectie met anderen aan te gaan om conversaties te starten waarvan we geloven dat deze misschien een negatieve invloed hebben op onszelf, de andere persoon en de relatie. Dezelfde ingrediënten zijn nodig om pijnlijke en confronterende boodschappen van anderen te ontvangen en hierop te reageren. Wat we ons hierbij moeten realiseren, is het feit dat de opeenstapeling van vermeden en pijnlijke interacties zonder twijfel hun tol eisen en onnodige innerlijke pijn kunnen veroorzaken.

Zonder de open- en eerlijkheid die voortkomt uit conflicten, kunnen de banden met mensen in ons leven langzamerhand verdorren . We dreigen de nabijheid, het geven om de andere persoon, respect en intimiteit te verliezen, die ontstaat door het delen van wat belangrijk voor ons is en het horen van wat belangrijk is voor de andere persoon - zelfs als dit ons verbaast, teleurstelt of pijn doet. Zonder daadwerkelijk begrip voor elkaar en de eerlijkheid die gedurende een relatie wordt opgebouwd, kan de relatie verzanden in een oppervlakkig contact.

Wanneer je bang bent om een probleem ter sprake te brengen vanwege de angst om de relatie of de andere persoon te beschadigen, dan kunnen de volgende reflectieve vragen een uitkomst bieden :

 • Wat is de situatie?
 • Met welke acties of woorden die je gebruikt geloof je dat je de andere persoon pijn kan doen?
 • Op welke manieren kan de relatie beschadigen wanneer je de dingen die je in de vorige vraag noemde zegt of doet? Wat is de betekenis van pijn in deze context?
 • Op welke manieren kan juist het niet zeggen of niet doen van deze dingen je relatie beschadigen?
 • Hoe kan het niet zeggen of doen van wat je in je hoofd hebt pijnlijk zijn voor jou?
 • Op welke manieren kunnen deze pijnlijke woorden of daden de andere persoon helpen? En hoe kan dit jou helpen? 
 • Wat zijn de positieve intenties achter het bericht en/of de daden die je overweegt? Wat is of wat zijn jouw behoeften onder deze intenties?
 • Hoe kunnen de potentieel pijnlijke berichten of acties worden opgezet op een manier die consistent is met jouw positieve intenties?
 • Welke vraag kan je neerleggen bij de andere persoon, die jouw intenties en behoeften weerspiegelt?
 • Wat kan er nog meer gebeuren als je deze vragen overweegt?
 • Welke inzichten heb je?

©Cinnie Noble, CINERGY Coaching, www.cinergycoaching.com - used with written permission by Medling